Na početku provedbe europskog projekta “Razvoj obrazovnih programa za građevinska zanimanja u području energetski učinkovite gradnje” u Županijskoj palači u Varaždinu održan je okrugli stol na temu “Identificiranje tržišnih potreba poslodavaca za vještinama i znanjima građevinskih radnika”.
Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici Varaždinske i Karlovačke županije, ravnatelj Graditeljsko, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin Zoran Hajek, te ravnateljica Mješovito industrijsko obrtničke škole iz Karlovca Snježana Erdeljac kao partneri u spomenutom projektu, kao i zainteresirani predstavnici pojedinih građevinskih tvrtki iz Varaždinske županije.
Zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić ovom je prilikom naglasio veliku važnost građevinskih zanimanja u kojima je trenutno zaposleno više od 3.000 ljudi u županiji. Također je istaknuo da Županija daje stipendije za građevinska zanimanja kako bi se interes učenika za ovim deficitarnim zanimanjima još više povećao.
Krajnji je cilj projekta razviti dva nova programa usavršavanja u području energetski učinkovite gradnje za kojom se pokazuje sve veći interes na tržištu. Usavršavanje bi se provodilo za 12 nezaposlenih radnika iz Varaždinske i 12 nezaposlenih radnika iz Karlovačke županije, čime bi ovi nezaposleni radnici završene trogodišnje ili četverogodišnje srednje škole građevinskog zanimanja stekli potrebna znanja za rad na energetski učinkovitim obnovama i time povećali mogućnost zaposlenja, ali i zadovoljili velike interese tržišta za ovim načinom gradnje.
Projekt se provodi u suradnji s Mješovito industrijsko-obrtničkom školom iz Karlovca, Graditeljskom, prirodoslovnom i rudarskom školom iz Varaždina te Varaždinskom županijom. Ukupna vrijednost projekta je 791.066,10 kn, a bespovratna potpora iznosi 751.512,80 kn. Projekt je sufinancirala EU iz Europskog socijalnog fonda. Ciljevi projekta uključuju novi standard kvalifikacija te 2 nova programa usavršavanja u području energetski učinkovite gradnje.